Wagyu – klenot mezi hovězím masem
23. dubna 2023 / 13:48
„Je to masné plemeno s nízkými přírůstky, dbáme více na kvalitu masa než na jeho kvantitu,“ říká Jiří Brádka, majitel rodinné farmy Wagyu z Hrušova, který na brněnském veletrhu zastupuje svaz chovatelů plemena Wagyu, to se v České republice začalo chovat až v roce 2006. Zvířata se proto porážejí nejdříve ve 3, spíše ve 4 letech. Porodnost je výborná, porody jsou přirozené a chovatel do nich nemusí zasahovat. Matky se o telata vzorně starají. Chov je to opravdu nenáročný.
Chuť masa Wagyu přináší nesrovnatelně lepší požitek než z kteréhokoliv jiného hovězího masa. Důvodem výjimečné chuti tohoto masa je jeho silné mramorování, čím více je mramorované, tím je lepší jeho křehkost a šťavnatost. Význam pojmu Wagyu je jednoduchý, jde o doslovný překlad (WA=japonský, GYU=skot).
„Na naší farmě chováme Wagyu od roku 2015, máme 12 čistých Wagyu, 28 kříženců 70% a 10 ks 50%. Zkoušíme křížit především s českým plemenem Angus právě proto, abychom dosáhli vyšší hmotnosti masa. Zvířata máme na pastvě s volným přístupem do stájí s podestýlkou,“ popisuje rodinné farmaření v Hrušově pan Brádka.
Na výstavě představují šest zvířat, od plemenného býka po krávu s telátkem, v pondělí proběhne Národní šampionát tohoto plemene přímo v pavilonu P. Na výstavě je rodinná farma poprvé a moc se jim tady líbí.