Kamila Ingrová: Jsem ráda, když se naši zákazníci stávají i našimi přáteli

31. července 2024  /  11:00

Kamila Ingrová z Vinařství Kněží Hora nám poskytla rozhovor.

Jak jste se dostala k práci s vínem?

Před lety by mě ani nenapadlo, že jedna z mých kariér bude vinařství. Ale člověk míní a život mění. Výrobě vína jsme se začali věnovat s manželem. Když jsme se před lety poohlíželi po pozemku pro náš dům, narazili jsme na kus půdy s vinicemi přímo na Kněží hoře. Místo nám tolik učarovalo, že jsme se rozhodli vedle původních vinohradů vybudovat sklep a začít s výrobou vína z  hroznů z této historické viniční trati. Dnes už hlavního technologa dělá syn Petr, který se současně stará i o 24 hektarů vinic a já zase o ty ostatní věci, bez kterých vinařství nemůže fungovat.

Co máte na svojí práci nejraději?

Když můžu výsledek naší práce ukázat (dát ochutnat) lidem a vidět, že jim naše víno chutná a stávají se našimi stálými zákazníky, ale i přáteli.

Co na svojí práci považujete za náročné?

Aby tuhle práci mohl člověk dělat, musí ji dělat rád. Jsme v podstatě zemědělství, odvětví závislé na přírodních podmínkách a každý rok máme jen jednu šanci vyrobit (vytvořit) to nejlepší víno.  
Zásadní jsou pro nás nejen vhodné přírodní podmínky, ale potřebujeme i lidi, kteří jsou ochotní chodit do vinice v zimě během mrazů, v létě v horku a na podzim, kdy probíhají sběry a zpracování, být v práci i od rána až do večera. Někdy je potřeba smířit se s tím, že ostatní jedou o víkendu na výlet na kolech a my jdeme pracovat do vinohradu. Když je chvilka času, rozhlédneme se a zjistíme, že i tam je krásně. Práce ve vinařství určitě není práce pro každého, je to práce, ze které večer padnete únavou, ale zároveň máte úžasný pocit, že jste něco vypěstovali a vytvořili.

Jaké jsou aktuálně trendy v oblasti vína a jeho složení, jsou trendy nějaké speciální úpravy?

Snažíme se zákazníkům nabídnout širokou nabídku vín, nejen z hlediska odrůdového, ale i podle druhu zpracování vína. Chceme nabízet vína komplexní a vrstevnatá. Necháváme vína zrát v sudech, vyrábíme perlivá vína… Důležité pro nás je, aby si každý zákazník našel to své víno, bez ohledu na to, zda je bílé nebo červené, suché nebo sladké, tiché nebo perlivé.

Jaké víno je u vašich zákaznic a zákazníků nejoblíbenější v létě, nemyslím jen červené či bílé, ale druhy? Váže se nějaký typ vína k určité události spíše než k pokrmu?

Mám za to, že lidé často pijí víno podle ročních období. V létě je ideální Sauvignon nebo růžová vína a klarety, na podzim Ryzlinky vlašské nebo Rulandské odrůdy a v zimně červená vína. Samozřejmě to není žádné dogma, každý člověk to má nastavené individuálně. Například Král vín Ryzlink rýnský, který je mimo jiné velmi typickou odrůdou pro Bzenec v současnosti i z historického hlediska lze pít celý rok. A co se týká například svateb, tam doporučuji na stůl odrůdy, které chutnají všem, nejsou těžké a složité a do vinného koutku potom udělat výběr k degustaci. Párování jídla s vínem to je další kategorie. Vzhledem k tomu, že náš technolog je i kuchař, umí pěkně doladit víno k jídlu.

Jaké je vaše oblíbené víno a z jakého důvodu?

Tato otázka je velmi těžká, protože v průběhu času se moje preference mění. Ale první odrůdou, kterou jsem jako malá holka poznala ve vinohradu doma, byl Sauvignon a první vína byla z odrůd Ryzlink rýnský a Sauvignon. A letos v tomto horkém roce jsem ty Sauvignony objevila znovu. Jsou aromatické, pěkně šťavnaté a do horkého léta se plně hodí.

Na co se u vás můžeme těšit na veletrhu Styl a Kabo?

Vybereme zase vína od suchých až po sladké, aby si každý zákazník přišel na své.  A pokud mám nějakou odrůdu jmenovat, tak naši zajímavostí je určitě Muškát žlutý nebo Chardonnay ročník 2022 Národního vítěze soutěže Grand Prix Vinex 2024.

V čem vidíte přínos prezentace na veletrhu Styl a Kabo, spolupráci s tímto veletrhem?

Miluji tento veletrh, protože jsem žena a miluji módu a vždy si nějakou přivezu. Ale to není to hlavní a důležité. Myslím, že lidé, kteří pracují v oblasti módy, dokáží být i skvělí gurmáni a tady se to pěkně všechno spojuje dohromady.

Pokud chcete cokoliv dodat, prosím, udělejte to.

Na zdraví s vínem z Kněží hory a těšíme se na Vás nejen v Brně na veletrhu Styl a Kabo, ale i u nás ve Bzenci.

Děkuji za rozhovor.