Vyhlášení vítězů soutěže Regionální potravina Jihomoravského kraje 2024

7. prosince 2024  /  14:44

Dnes v prostorách Vánočního nákupního centra proběhlo slavnostní vyhlášení vítězů prestižní potravinářské soutěže Regionální potravina Jihomoravského kraje 2024. Tento ročník je již patnáctý a znovu přilákal široké spektrum producentů kvalitních potravin z celého kraje. Soutěž organizuje Ministerstvo zemědělství České republiky s cílem podpořit lokální výrobce a motivovat zákazníky k nákupu regionálních produktů.

V letošním ročníku se o značku Regionální potravina ucházelo 131 produktů od 41 výrobců, které posuzovala odborná porota složená z významných zástupců zemědělských a potravinářských institucí. Hodnotilo se na základě původu a kvality surovin, originality, senzorických vlastností, dostupnosti na trhu a vazby k regionu.

Slavnostního vyhlášení se zúčastnili také významní hosté: náměstek ministra zemědělství Ing. Radek Lanč, náměstek Jihomoravského kraje Mgr. Marek Sovka, děkanka Fakulty veterinární hygieny a ekologie doc. MVDr. Šárka Bursová, Ph.D., ředitel SZIF Brno Ing. Václav Říha, rektor Mendelovy univerzity v Brně prof. Dr. Ing. Jan Mareš a předseda Regionální agrární komory Jihomoravského kraje Ing. Václav Hlaváček, CSc.

Přehled vítězů podle kategorií

Masné výrobky tepelně opracované

Uzená vepřová panenka

Výrobce: Josef Jůza, Řeznictví - uzenářství Jůza s.r.o.

Tradiční řemeslné zpracování a klasické uzení na bukovém dřevě zaručují nezaměnitelnou chuť a kvalitu výrobků.


Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

Trhané hovězí s červeným vínem

Výrobce: Martin Müller, Od Martina

Moderní receptura v duchu českých tradic, vyrobená ručně z nejkvalitnějších surovin.


Sýry včetně tvarohu

BIO tvaroh - tučný

Výrobce: Ing. Veronika Kropáčková, EKOFARMA NELEPEČ

Ekologická farma s dlouholetou tradicí nabízí tvaroh z čerstvě nadojeného mléka, vyrobený šetrnými postupy.


Mléčné výrobky ostatní

A2 mléko

Výrobce: Lenka Klíčová, Mlékárna Klíč

Ručně zpracovávané čerstvé mléko z ekologicky chovaných krav, zaručující výjimečnou kvalitu a chuť.


Pekařské výrobky včetně těstovin

Vesnický chléb

Výrobce: Martina Harnošová, Pekařství-cukrářství Martina Harnošová

Poctivý chléb pečený podle tradičních receptur s důrazem na kvalitu surovin a řemeslné postupy.


Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

Karamelový větrník

Výrobce: Eva Singerová, Jen tak si peču

Spojení moderních technologií s tradičními postupy dává vzniknout lahodným dezertům plným nostalgie.


lkoholické a nealkoholické nápoje

Tuřanská šťáva z kysaného zelí

Výrobce: Vendula Krčmářová, AGRO Brno-Tuřany, a.s.

Jedinečný produkt s dlouholetou tradicí zpracování a péčí o kvalitu.


Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Švestková povidla

Výrobce: Ing. Martin Kadubec, Víno z Horňácka

Povidla s výraznou chutí švestek z tradičních moravských sadů.


Ostatní

Mix BIO hub

Výrobce: Ing. David Kovář, HOUBIO

Lokální pěstování exotických hub s důrazem na čerstvost a šetrné zpracování.


Gratulace vítězům

Každý z vítězů si odnesl nejen ocenění, ale také uznání za svou práci, která odráží vysokou úroveň regionální produkce. Tyto produkty budou díky značce Regionální potravina snadno rozpoznatelné a zákazníci si je mohou vyhledat na pultech obchodů i farmářských trzích.

Pokud chcete ochutnat to nejlepší, co Jihomoravský kraj nabízí, neváhejte vyhledat produkty označené touto prestižní značkou.