Vyhlášení vítězů soutěže Regionální potravina Jihomoravského kraje 2024
7. prosince 2024 / 14:44
Dnes v prostorách Vánočního nákupního centra proběhlo slavnostní vyhlášení vítězů prestižní potravinářské soutěže Regionální potravina Jihomoravského kraje 2024. Tento ročník je již patnáctý a znovu přilákal široké spektrum producentů kvalitních potravin z celého kraje. Soutěž organizuje Ministerstvo zemědělství České republiky s cílem podpořit lokální výrobce a motivovat zákazníky k nákupu regionálních produktů.
V letošním ročníku se o značku Regionální potravina ucházelo 131 produktů od 41 výrobců, které posuzovala odborná porota složená z významných zástupců zemědělských a potravinářských institucí. Hodnotilo se na základě původu a kvality surovin, originality, senzorických vlastností, dostupnosti na trhu a vazby k regionu.
Slavnostního vyhlášení se zúčastnili také významní hosté: náměstek ministra zemědělství Ing. Radek Lanč, náměstek Jihomoravského kraje Mgr. Marek Sovka, děkanka Fakulty veterinární hygieny a ekologie doc. MVDr. Šárka Bursová, Ph.D., ředitel SZIF Brno Ing. Václav Říha, rektor Mendelovy univerzity v Brně prof. Dr. Ing. Jan Mareš a předseda Regionální agrární komory Jihomoravského kraje Ing. Václav Hlaváček, CSc.
Přehled vítězů podle kategorií
Masné výrobky tepelně opracované
Uzená vepřová panenka |
Výrobce: Josef Jůza, Řeznictví - uzenářství Jůza s.r.o.
Tradiční řemeslné zpracování a klasické uzení na bukovém dřevě zaručují nezaměnitelnou chuť a kvalitu výrobků.
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy
Trhané hovězí s červeným vínem |
Výrobce: Martin Müller, Od Martina
Moderní receptura v duchu českých tradic, vyrobená ručně z nejkvalitnějších surovin.
Sýry včetně tvarohu
BIO tvaroh - tučný |
Výrobce: Ing. Veronika Kropáčková, EKOFARMA NELEPEČ
Ekologická farma s dlouholetou tradicí nabízí tvaroh z čerstvě nadojeného mléka, vyrobený šetrnými postupy.
Mléčné výrobky ostatní
A2 mléko |
Výrobce: Lenka Klíčová, Mlékárna Klíč
Ručně zpracovávané čerstvé mléko z ekologicky chovaných krav, zaručující výjimečnou kvalitu a chuť.
Pekařské výrobky včetně těstovin
Vesnický chléb |
Výrobce: Martina Harnošová, Pekařství-cukrářství Martina Harnošová
Poctivý chléb pečený podle tradičních receptur s důrazem na kvalitu surovin a řemeslné postupy.
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek
Karamelový větrník |
Výrobce: Eva Singerová, Jen tak si peču
Spojení moderních technologií s tradičními postupy dává vzniknout lahodným dezertům plným nostalgie.
lkoholické a nealkoholické nápoje
Tuřanská šťáva z kysaného zelí |
Výrobce: Vendula Krčmářová, AGRO Brno-Tuřany, a.s.
Jedinečný produkt s dlouholetou tradicí zpracování a péčí o kvalitu.
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
Švestková povidla |
Výrobce: Ing. Martin Kadubec, Víno z Horňácka
Povidla s výraznou chutí švestek z tradičních moravských sadů.
Ostatní
Mix BIO hub |
Výrobce: Ing. David Kovář, HOUBIO
Lokální pěstování exotických hub s důrazem na čerstvost a šetrné zpracování.
Gratulace vítězům
Každý z vítězů si odnesl nejen ocenění, ale také uznání za svou práci, která odráží vysokou úroveň regionální produkce. Tyto produkty budou díky značce Regionální potravina snadno rozpoznatelné a zákazníci si je mohou vyhledat na pultech obchodů i farmářských trzích.
Pokud chcete ochutnat to nejlepší, co Jihomoravský kraj nabízí, neváhejte vyhledat produkty označené touto prestižní značkou.